Bestrijding Eikenprocessierups


eijkelboom-apeldoorn-boom-Gemeente-Apeldoorn-eikenprocessierups-2019-3-2000x1333
eijkelboom-apeldoorn-boom-Gemeente-Apeldoorn-eikenprocessierups-2019-9-2000x1333

De Eijk Groep Specialist in de bestrijding van de eikenprocessierups


Het bestrijden van eikenprocessierupsen is een vak apart. Bij De Eijk Groep doen we onze naam eer aan en zijn we er al meer dan tien jaar zeer ervaren in. De overlast door de eikenprocessierups in Nederland neemt toe. Iets dat wij helaas al zagen aankomen doordat het aantal preventief gevangen vlinders vorig jaar spectaculair groeide.

eijkelboom-apeldoorn-boom-Gemeente-Apeldoorn-eikenprocessierups-2019-4-889x1333

Meer dan een tien jaar ervaring en conform EPR-protocol


Helaas zijn er nog genoeg organisatie en zelfs particulieren die zich niet houden aan het protocol. Zo vervuilen zij de omgeving met brandharen zonder dat dit direct zichtbaar is. Niet alleen burgers hebben hier veel last van, maar ook medewerkers van die bedrijven krijgen soms ernstige klachten!  Daarom werken we bij Eijkelboom altijd volgens het EPR-protocol 2013 om zo deze risico’s en kruisbesmetting tegen te gaan. Zo zijn wij bijvoorbeeld de specialist voor de gemeente Apeldoorn in de bestrijding.

Milieuvriendelijke methoden

Met een natuurlijke bestrijder, levende glasaaltjes, zijn we in staat om de eikenprocessierups te bestrijden zonder chemische middelen. We bespuiten de (brand)haarden en de aaltjes dringen de rups binnen en deze verliest de strijd met van de parasiet. Ook het wegzuigen is een nog steeds veel gebruikte methode, al is het op dit moment een vak apart om van de weggezogen rupsen af te komen. Nog een reden om met een specialist in zee te gaan!

eijkelboom-apeldoorn-boom-Gemeente-Apeldoorn-eikenprocessierups-2019-8-2000x1333

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker ook voor de eikenprocessierups. Het is niet alleen veel goedkoper, maar ook veel effectiever om in de lente (april/mei) het uitkomen van de eitjes te voorkomen! Bij De Eijk Groep helpen we u uiteraard graag met het voorkomen van veel ellende later in het seizoen! Beter voor u en voor ons allemaal!

Feromoonvallen

Een bijzondere wijze van bestrijding en preventie in een is het gebruik van Feromoonvallen. Door het gebruik van feromoon als lokstof worden de mannelijke motten weggevangen. Hierdoor daalt de populatie snel aanzienlijk! Een val per eikenboom is voldoende en door deze in juli tot september op te hangen en te activeren wordt voorkomen dat er eitjes worden gelegd! In 2018 zijn er vele vallen gezet en meer dan 3 maal zo veel motten gevangen!  Deze sterke groei was helaas het signaal voor de huidige problemen op plaatsen waar geen preventieve maatregelen waren genomen.

Naruimen

Dit jaar is de rups actiever dan ooit en de verwachting is dat dit met de huidige klimatologische omstandigheden alleen maar zal toenemen. Op dit moment zijn wij overal volop aan het ruimen en helpen we u graag als er acute problemen zijn.

Hulp nodig? Bel ons op 055-5415222 voor advies.